.............................................................................................................................................

neděle 5. března 2017

Zapečené brambory se zeleninou a kuřecím masem


Ingredience:
1 lžíce + 1 lžička másla
500 g kuřecího masa
2 cibule
100 g čerstvé strouhanky
75 g parmazánu, jemně strouhaného
1 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu
sůl a čerstvě mletý pepř
1 velký nebo 2 malé pórky (jen bílá a světle zelená část)
2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého česneku
zrna cukrové kukuřice okrájená ze 2–3 velkých klasů nebo cca 300g mražené kukuřice
160 ml smetany ke šlehání
180 ml drůbežího vývaru
1/2 lžičky najemno nastrouhané kůry z biocitronu
400 g máslové dýně, nakrájené na kostičky (nemusí být)
300 g brambor, nakrájených na 1cm kostičky
Postup:
1 Mřížku v troubě umístěte doprostřed, troubu předehřejte na 200°C. Mělkou zapékací mísu o objemu zhruba 2 litry vymažte troškou másla.

2 Ve velké nepřilnavé pánvi opečte cibuli dokřupava, trvá to zhruba 8 minut. Přidáme nakrájené kuřecí maso, 2 lžíce parmazánu, olivový olej, půlku lžičky tymiánu a pořádnou špetku soli.

3 Vsypte pórek a špetku soli, za stálého míchání opékejte, aby změkl a začal zlátnout, 6–7 minut. Přidejte česnek a důkladně promíchejte. Vsypte kukuřici, 1/4 lžičky soli a pár špetek pepře. Opékejte asi 3 minuty, aby byla kukuřice mírně svraštělá. Nechte lehce zchladnout.

4 Smetanu smíchejte s vývarem. Přidejte citronovou kůru, osolte a hodně opepřete. Pořádně promíchejte.

5 Ve velké míse smíchejte maso, pórkovo-kukuřičnou směs, dýni, brambory a zbylou lžičku tymiánu. Zlehka promíchejte. Směs naneste rovnoměrně do zapékací mísy. Posypte zbývajícím parmazánem. Smetanovo-vývarovou směs znovu promíchejte a co nejrovnoměrněji jí přelijte obsah zapékací mísy a vyškrabte do ní veškeré ulpělé koření. Obsah nádoby přitiskněte vařečkou nebo velkou lžící, aby tekutina vystoupila na povrch. Rovnoměrně posypte ochucenou strouhankou.

6 Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Pak sejměte alobal a pečte, aby posypka byla tmavě zlatá a brambory a dýně měkké, když do nich píchnete vidličkou, tedy zhruba 25 minut. Tekutina by měla pod zeleninou bublat a zanechat zlatavé okraje posypky. Před podáváním nechte zhruba 20 minut chladnout.

zdroj: Apetit

0 komentářů:

Okomentovat

 

Zdravou cestou... Template by Ipietoon Cute Blog Design