.............................................................................................................................................

sobota 10. června 2017

Krémová kuřecí polévka


Ingredience:
• 1 kuře (cca 1,75kg)
• 1 velká cibule, 1/2 v celku, 1/2 na kostičky
• 2 mrkve, 1 podélně rozpůlená, 1 nakrájená na 1,5cm kostky
• 4 snítky petrželky (může být i kudrnka) + na ozdobení
• 8 kuliček pepře
• 2 kuličky nového koření
• mořská sůl a čerstvě mletý pepř
• 30g másla
• 1 vodnice, nakrájená na 1,5cm kostky
• 150g tuřínu nebo pastináku, nakrájeného na 1,5cm kostky
• 2 střední brambory, oloupané a na kostičky
• 150ml smetany ke šlehání

Postup:
1. Kuře položte prsíčky dolů do polévkového hrnce, zalijte 2,5 litry vody, aby bylo ponořené. Přidejte cibuli v celku, rozpůlenou mrkev, petrželku, pepř a nové koření, osolte cca 2,5 lžičkami soli. Přiveďte k varu, s napůl přiklopenou poklicí. Zmírněte oheň a zvolna vařte cca 1 hodinu, aby maso změklo a dalo se snadno obrat od kostí. Vyjměte kuře a nechte zchladnout. Vývar přeceďte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a zhruba 20 minut vařte, aby se trochu zkoncentroval. Z kuřete oberte čisté maso a natrhejte ho na kousky.
2. V umytém hrnci na středním ohni rozehřejte máslo a opékejte nakrájenou mrkev a cibuli, aby cibule změkla, asi 5 minut. Zalijte horkým vývarem a přiveďte k varu. Vsypte vodnici, tuřín či pastinák a brambory. Zmírněte oheň a vařte, až zelenina a brambory změknou, asi 10 minut. Přidejte třetinu masa, rozmixujte podle libosti, pak vmíchejte smetanu a minutu prohřívejte.
3. Opepřete a podávejte s petrželkou a prohřátým masem a krutony.

zdroj: Apetit

0 komentářů:

Okomentovat

 

Zdravou cestou... Template by Ipietoon Cute Blog Design